Sütlü Pizza Hamuru Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya (veya 20 gr yaş maya)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
- Ilık süt ve suyu bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın
- Maya ekleyip 5-10 dakika bekleyin (mayanın aktifleşmesi için)
- Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın
- Maya karışımını, tuzu ve zeytinyağını unun ortasına ekleyin
- Yavaş yavaş unla karıştırarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin
- Hamuru 10-15 dakika yoğurun (pürüzsüz ve esnek kıvama gelene kadar)
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp sıcak bir yerde 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın (iki katına çıkana kadar)
- Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alıp pizza boyutunda açın
Püf Noktaları:
- Maya için kullanılan sıvıların ılık olması önemli (çok sıcak olursa maya ölür, soğuk olursa maya aktifleşmez)
- Hamur yoğurma süresine dikkat edin - ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi kabarır
- Mayalanma için hamuru draft olmayan sıcak bir yerde bekletin
- Süt, hamura yumuşaklık ve lezzet katar, ayrıca daha güzel bir renk verir
- Hamuru fazla unlayarak açmayın, aksi takdirde kuru bir hamur elde edersiniz
- Pizza hamurunu ince veya kalın açmak tercihinize bağlı, ancak kenarlarını biraz kalın bırakırsanız daha iyi kabarır
- Hamur mayalandıktan sonra çok fazla yoğurmamaya dikkat edin, sadece şekil verin
|