Yumuşacık Pizza Tarifi: Evde Lezzet Şöleni
Malzemeler (2-3 kişilik):
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı süt (opsiyonel, yumuşaklık için)
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
- Tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri İçin:
- 200 gr rendelenmiş mozzarella peyniri
- 50 gr kaşar peyniri
- Sucuk, sosis, mantar, biber (tercihe bağlı)
Yapılışı:
1. Hamur Hazırlığı:
- Ilık suya maya ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin (köpürme olacak)
- Unu derin bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın
- Maya karışımını, zeytinyağını, tuzu ve sütü ekleyip yavaşça karıştırın
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun (10-15 dakika)
2. Mayalama:
- Hamuru yağlanmış kaba alıp üzerini nemli bezle örtün
- Sıcak bir yerde 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın (iki katına çıkacak)
3. Sos Hazırlığı:
- Tüm sos malzemelerini küçük bir tencerede kaynayana kadar pişirin
- Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakın
4. Şekil Verme:
- Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alıp ikiye bölün
- Yuvarlak şekil verip incecik açın (kenarları kalın bırakın)
- Yağlanmış pizza tepsisine yerleştirin
5. Pişirme:
- Önceden 220°C'de ısıtılmış fırında hamuru 5 dakika ön pişirin
- Çıkardıktan sonra sosu sürün, malzemeleri dizin
- Tekrar fırına verip 15-20 dakika pişirin (peynirler eriyip kızarana kadar)
Püf Noktaları:
- Hamuru çok fazla unlamayın, yoksa sertleşir
- Maya için su ısısı çok önemli (parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olmalı)
- Malzemeleri çok kalın koymayın, hamur pişmeyebilir
- Fırınınızın alt-üst ayarını kullanın
Servis Önerisi:
- Pizzayı fırından çıkar çıkmaz dilimleyin
- Üzerine taze fesleğen yaprakları serpebilirsiniz
- Zeytinyağı ve kekikle servis yapabilirsiniz
|