Kabarık Pizza Hamuru Hazırlama ve Pişirme Rehberi
Malzemeler
- 500 gram un
- 300 ml ılık su
- 7 gram kuru maya (veya 20 gram yaş maya)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık Aşamaları
- Ilık suya şekeri ekleyip karıştırın, ardından mayayı ekleyip 5-10 dakika bekleyin (kabarcıklar oluşmalı).
- Unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın, tuzu kenarlara serpin.
- Maya karışımını ve zeytinyağını unun ortasına dökün, yavaşça karıştırarak hamur oluşturun.
- Hamuru tezgâha alıp 8-10 dakika yoğurun (pürüzsüz ve elastik olana kadar).
- Hamuru yağlanmış bir kaba alıp üzerini nemli bezle örtün, sıcak bir yerde 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın (iki katına çıkmalı).
Şekil Verme ve Pişirme
- Mayalanmış hamuru hafifçe unlanmış tezgâhta bastırarak gazını alın.
- Hamuru pizza tepsisinin boyutuna göre açın, kenarlarını kalın bırakarak kabarması için.
- Açılan hamuru yağlanmış veya unlanmış pizza tepsisine yerleştirin.
- Üzerine sos ve sevdiğiniz malzemeleri ekleyin (fazla sos ve malzemeden kaçının, hamur ağırlaşmasın).
- Önceden 220°C'de ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin (altın rengi alana ve kenarlar kabarana kadar).
İpuçları
- Hamur mayalanırken soğuk ortamdan kaçının; ideal sıcaklık 25-30°C'dir.
- Pişirme sırasında fırın taşı kullanırsanız daha çıtır bir taban elde edersiniz.
- Hamuru fazla yoğurmaktan kaçının, aşırı gluten gelişimi kabarmayı engelleyebilir.
|